De fleste av oss ville aldri funnet på å la døra til kontoret stå ulåst når vi tar helg. Men hva med den digitale døra? Forskjellen på den fysiske kontordøra og den digitale «døra» er at den digitale helst skal være lukket hele tiden, ikke bare etter stengetid, i helger og ferier. Det er kanskje lettere å overse, men de digitale dørene til bedriftens systemer og data kan være akkurat like åpne for inntrengere.

Mange små og mellomstore bedrifter lar faktisk de digitale dørene stå på vidt gap, og det kan ha fatale konsekvenser. I en tid der cybersikkerhet er mer kritisk enn noensinne, er det avgjørende at vi tar de samme forholdsreglene med våre digitale systemer som vi gjør med våre fysiske lokaler.

Hva er de digitale dørene?

De digitale dørene til din bedrift kan være mange forskjellige ting, og de kan åpnes på flere måter. Her er noen vanlige eksempler;

1. Fagsystemer i skyen

Mange virksomheter har gått over til fagsystemer som ligger i skyen, ettersom de gir tilgang til data og verktøy uavhengig av hvor ansatte befinner seg. Men dersom disse systemene ikke er tilstrekkelig sikret, kan hackere få tilgang til sensitiv informasjon. Tjenester som f.eks. CRM-systemer, regnskapssystemer eller HR-verktøy lagrer kritiske data som kan være et attraktivt mål for cyberkriminelle.

2. Mailsystemer

E-post er en av de vanligste inngangsportene for hackere. Phishing-angrep, der brukere blir lurt til å åpne falske e-poster eller klikke på farlige lenker, er vanlig. Mailsystemene inneholder også ofte sensitiv informasjon, som passord, kontrakter og personlig informasjon som kan være gjenstand for misbruk dersom de ikke er tilstrekkelig beskyttet.

3. Lokalt nettverk

Bedriftens lokale nettverk (LAN) er et annet område der potensielle angrep kan skje. Et svakt Wi-Fi-nettverk, manglende sikkerhetsprotokoller eller dårlig beskyttede servere kan gi uvedkommende tilgang til selskapets interne ressurser. Dette kan føre til datalekkasje, virusangrep eller til og med utpressing.

4. Printere

Visste du at printere kan være en sikkerhetsrisiko? Mange printere lagrer dokumentene som er skrevet ut på en innebygd harddisk. Hvis disse enhetene ikke er tilstrekkelig sikret, kan det hende at sensitive data blir tilgjengelige for personer som får tilgang til printeren senere. Dette kan være alt fra kundeinformasjon til interne rapporter og kontrakter.

Hvordan sikre de digitale dørene?

Her er noen av tiltakene vi vil anbefale dere å se nærmere på:

  1. Styrking av passord og autentisering: Selv om sterke passord er en viktig del av sikkerheten, er det to-faktor autentisering (2FA) som gir den beste beskyttelsen. 2FA legger til et ekstra lag med sikkerhet ved å kreve at brukeren bekrefter identiteten sin med en sekundær faktor, for eksempel en kode sendt til mobilen eller en autentiseringsapp.
  2. Kryptering av data i overføring: Sørg for å kryptere all sensitiv informasjon som sendes over nettverket, både internt og eksternt. For eksempel kan e-postbeskyttelse gjennom DKIM (DomainKeys Identified Mail) bidra til å sikre at e-poster ikke blir endret underveis og at avsenderen kan verifiseres.
  3. Sikkerhetskopiering og gjenoppretting: Sørg for at du har gode rutiner for sikkerhetskopiering, og at du kan gjenopprette data raskt i tilfelle et angrep.
  4. Oppdatering av programvare: Regelmessige oppdateringer av operativsystemer, applikasjoner og sikkerhetsprogramvare er avgjørende for å holde systemene dine beskyttet mot kjente trusler.
  5. Brannmurer og antivirusprogrammer: Bruk pålitelige brannmurer og antivirusprogrammer for å beskytte bedriftsnettverket og blokkere skadelig programvare.
  6. Opplæring av ansatte: Det er viktig at de ansatte er bevisste på risikoene og har tilstrekkelig opplæring i hvordan de skal beskytte informasjonen. Phishing-angrep kan ofte unngås hvis man er oppmerksom på faretegnene.

Hvordan kan vi hjelpe?

Vi forstår at det kan være overveldende å få oversikt over alle de digitale dørene i en bedrift, og hvordan man kan beskytte dem på en best mulig måte. Derfor tilbyr vi skreddersydde sikkerhetstjenester som kan hjelpe deg med å kartlegge de ulike risikoområdene og implementere nødvendige tiltak for å beskytte bedriftens data.

Våre eksperter kan hjelpe med å:

  • Kartlegge og analysere eksisterende digitale systemer og sikkerhetsnivåer.
  • Utvikle og implementere en sikkerhetspolicy som passer til din bedrifts behov.
  • Sette opp nødvendige sikkerhetsverktøy som kryptering, brannmurer og autentisering.
  • Gi opplæring til ansatte slik at de er forberedt på å håndtere potensielle trusler.
  • Overvåke systemene for å sikre at ingen uvedkommende får tilgang.

Med våre tjenester kan du være trygg på at de digitale dørene til din bedrift er godt låst – slik at du kan fokusere på det som er viktigst: å drive virksomheten fremover uten å bekymre deg for digitale trusler.

Husk: Den digitale døra trenger like mye beskyttelse som den fysiske døra. Ikke la uvedkommende få tilgang til din bedrifts viktigste ressurser.

Kategorier: Blogg